22 de desembre del 2017

SANT ADRIÀ, POLIGLOTA?

Joana Fuentes
Professora de Francès

Una ciutat viva i plena d'inquietuds. A prop de la metròpoli. Enganxadeta al mar... i al riu. A més del català i del castellà, quants dels seus habitants poden parlar en un anglès fluid? Quants en francès?

Els professors i els alumnes de l'INS Manuel Vázquez Montalbán estem ficats en un projecte que pot canviar la fisonomia d'aquesta bulliciosa ciutat. Estem convençuts que les llengües sumen, no resten i, per això, preparem els alumnes pel B1 d’anglès i pel DELF de francès.

Sabem que l'anglès, ara per ara, és ja una llengua franca i vehicular. Sabem que el francès, al costat de l'anglès, pot ser secundari, però és que estem tan a prop de França...

Per què no ens hi posem de debò, ens traiem les vergonyes i ens llancem a l'aventura d'aprendre altres llengües, d'obrir les nostres ments i de despullar-nos dels nostres prejudicis? Potser una solució seria poder establir uns campaments d'estiu d'anglès / francès per a adolescents d’entre 15 i 18 anys… Potser l'Ajuntament podria habilitar algun local com a alberg i, fins i tot, cedir algunes instal·lacions.

Quina bona premsa per a una ciutat seria el fet que els seus habitants poguessin comunicar-se en l'idioma del convidat. Barcelona està molt congestionada i, de vegades, el turista el que busca és ser acollit i "recollit" en un ambient de descans, agradable i de confiança, sense renunciar per això a viure la cultura de les ciutats. Podem explicar-li la història de les tres xemeneies, la important vida laboral d'aquesta ciutat, els seus refugis antiaeris, el seu passat històric i les seves tradicions... en la seva llengua.

Moltes més coses es podrien fer: des de facilitar l’aprenentatge gratuït per a les persones que tenen negocis fins a tenir escoles bressol amb professors nadius d’anglès i francès.

Les grans batalles es guanyen amb bones estratègies i les llengües són una inversió de futur, d'un futur que ja és aquí, trepitjant-nos els talons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada