17 de març del 2016

IMAGINEM EL MÓN MEDIEVAL

Paqui Sánchez
Coordinadora 2n ESO

Entre els dies 22 i 26 de febrer es va realitzar la Setmana Medieval al nostre Institut. Ha estat protagonitzada pels alumnes de segon de l'ESO i s'ha treballat des de diferents matèries: tecnologia, música, llengua anglesa, ciències, socials, matemàtiques, llengua castellana...

Els alumnes han pogut desenvolupar diferents activitats relacionades amb el tema. Les de caràcter més manual han estat dirigides a confeccionar una bonica exposició que es pot veure al passadís d'entrada del nostre centre. Fa goig veure maquetes d'esglésies, ponts i castells; o cascos de cavallers de l'època, estendards penjats entre columnes o un escut amb l'ensenya del cavaller. Què millor per imaginar-nos la vida medieval? Serà que estem en un torneig? Com era aquella societat? I si ho podem dir també en anglès?

Per donar resposta a aquestes preguntes, alumnes i professors ens hem introduït en la vida dels camperols i camperoles, nobles i dames, cavallers i monjos. On vivien, com, què feien. Hem aprofitat les hores de classe i a més hem visitat el Museu d'Art Medieval de Catalunya per fer, a través de la pintura medieval, una repassada a la societat feudal.

Volíem ampliar els nostres coneixements, convertir-nos en petits experts i sabíem pel llibre de text que les matemàtiques a l'Europa Medieval van avançar gràcies al contacte amb el món musulmà, portadors de les novetats numèriques de la zona indú. Qui va ser Fibonacci? Per què es van revolucionar les matemàtiques al s. X a Europa? Quin és el numero phi? Les respostes les tenia el doctor en matemàtiques i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, Joan Carles Lario, que ens va venir a visitar i ens va explicar aquestes i altres curiositats matemàtiques medievals. Però encara no en teníem prou, així que la professora de la Universitat de Barcelona, la doctora en Història Medieval Teresa Vinyoles, ens va portar al món dels infants i els joves de l'Edat Mitjana. Com jugaven, com vestien, de què treballaven i en quines condicions. Una gran sort comptar amb aquestes dues persones que ens van ampliar molt més allò que havíem fet a classe.

Fer un mini concert de 5 minuts amb tots els nens de segon a l'hora no va ser fàcil, però les flautes van sonar i els tambors i els xilòfons i les claus; ens hem apropat a la música medieval i ens ha agradat!

Totes aquestes activitats les hem complementat amb una visita a la Barcelona medieval. Els alumnes de segon de l'ESO es converteixen per un dia en petits guies turístics, explicant als seus companys els edificis més representatius de la Barcelona d'aquells dies. Muralles, palaus, carrers estrets i la catedral.

El que hem experimentat i après amb les activitats desenvolupades abans, durant i després de la Setmana Medieval és diferent per cada un dels alumnes i pels professors que els acompanyem. El que sí queda de forma material és l'exposició que al llarg d'aquesta setmana hem anat completant. Us convidem a veure-la i gaudir-la, serà a l'entrada del nostre centre fins el 31 de març.

Agraïm l'esforç dels alumnes de segon de l'ESO, dels pares que han volgut col·laborar i principalment al professorat que forma part de l'equip docent de segon. Gràcies també a l'equip directiu pel seu recolzament.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada