29 de juny del 2015

INDÚSTRIES DEL PLÀSTIC

Carles Cardelo
Pare d'un alumne de 3r d'ESO

Tots el tenim a l’abast. Diàriament en fem servir desenes o centenars d’elements, peces i aparells que en tenen o l’incorporen, estic parlant del PLÀSTIC. A Catalunya hi ha actualment més de 150 empreses mitjanes i petites dedicades a la fabricació de peces en plàstic i pot ser no hi pensem en aquest sector quan ens plantegem quina sortida professional volem triar.

Des de petites Industries mecàniques que fabriquen motlles per a la Injecció (col·loquialment les anomenen motllistes, en castellà “Moldistas”), altres que es dediquen a un dels processos de transformació de la matèria primera en peces útils, a partir de derivats del petroli, la menor quantitat d’indústries són petroquímiques i altres, també, es dediquen al reciclatge de materials plàstics per reintroduir-los al mercat. També hi ha que es dediquen a fabricar i distribuir components per a maquinària de la indústria del plàstics (màquines, components, detectors, etc.).

La major part de les industries dedicades al Plàstic a Catalunya treballen pel sector de l’Automòbil o accessoris d’aquest. Amb la crisi econòmica actual ha estat un dels sectors que l’han suportat millor i han perdut menys llocs de treball, especialment per la diversificació del sector i l’exportació.

Si bé la industria es important, pot ser també és una desconeguda en quant ens referim al procés de fabricació de les peces de plàstic i els diferents materials que es fan servir.

Per si de cas farem un ràpid resum dels processos per fabricar una peça de plàstic, per exemple, el caputxó de plàstic d’un bolígraf i les empreses que poden intervenir en aquest.

El primer és la matèria primera que acostuma a ser polietilè, un material plàstic dels més comuns a causa del seu baix preu i simplicitat en la seva fabricació. S'obté de la polimerització de l'etilè, del que deriva el seu nom, i és mal·leable, resistent i fàcil de ratllar. Aquest material així obtingut es subministra a les empreses que fabricaran el caputxó per Injecció, un dels possibles processos de modelat dels plàstics (vull recordar que els més habituals són: Compressió, Extrusió i Injecció).

Per poder realitzar aquest procés és necessària la intervenció de diversos tipus d’empreses com ara les de creació, disseny i fabricació del motlle, que és el que té la forma inversa de la peça a fabricar (com si fos un negatiu de fotografia) i en el interior del qual es fa fluir el material fos en forma líquida i entre uns 200 ºC i 400 ºC de temperatura.

Les empreses de fabricació de les màquines d’injecció, que són les que incorporen el motlle, els escalfadors de material, etc. Són màquines que treballen amb altes pressions mecàniques.

També, i no per últim, les que incorporen tot això, les fàbriques on es fan les peces, les fàbriques d’injecció de plàstics. D’aquestes en tenim un exemple a Sant Adrià amb la multinacional BITRON.

El cas és que una de les indústries que suporten una bona part de l’economia del nostre país i que han suportat millor la crisi, pot ser una de les que no es valoren prou a l’hora de triar professió... o potser si?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada