27 de març del 2015

UNA REFORMA AL SERVEI DELS MERCATS?



Antoni Cabrera
Director


L’aplicació de la nova Llei d’Educació (LOMCE) començarà el proper curs escolar (2015-16). El Departament d’Ensenyament ha adaptat, determinats aspectes de la LOMCE, a la singularitat de Catalunya i ha presentat el nou currículum per a l’ESO i el Batxillerat.

De moment, pel proper curs, els canvis no seran molt significatius respecte al currículum actual: augment d’hores d’algunes matèries i distribució i canvi de nom d’altres a l’ESO i algun canvi en la distribució a primer de Batxillerat. El gran canvi es produirà el curs 2016-17, a quart d’ESO, amb les diferents vies per obtenir el títol de Graduat, amb prova final inclosa. Però haurem d’esperar ... eleccions al Parlament de Catalunya, eleccions al Congrés de Diputats d’Espanya, què passarà?

En tot cas, quan ens van presentar el nou currículum competencial per a l’educació secundària, es feia menció a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC): “La societat catalana aspira a proporcionar la millor educació a les noves generacions i, més enllà, a continuar donant oportunitats educatives a tothom durant tota la seva vida.” (Preàmbul. Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació)

No tinc molt clar que les noves directrius ajudin a donar oportunitats educatives a tothom, com diu el preàmbul. Crec que es produirà una pèrdua molt important de les característiques democràtiques i anivelladores de les desigualtats, respecte a l’alumnat, que l’actual sistema educatiu proporciona.

Algunes de les qüestions que, al meu entendre, són problemàtiques:

  • Amb la nova Llei, els estudiants començaran a escollir a tercer d’ESO, les assignatures optatives dirigides a cursar Formació Professional o Batxillerat. Aquesta elecció ara es fa a quart d’ESO. Significa establir rutes clarament diferenciades que determinen el futur acadèmic de l’alumnat, a una edat inferior a la que la llei marca com educació obligatòria. 
  • S’eliminen els Programes de Diversificació Curricular, substituïts pels anomenats “Programes de millora de l’aprenentatge i el rendiment” que només es podran realitzar a segon i tercer d’ESO. Suposa agrupar a l’alumnat amb més dificultat, que rebran continguts devaluats i que, tenint en compte els exàmens de final d’etapa, difícilment podran graduar. En aquests moments, els nostres alumnes que cursaven un Programa de Diversificació Curricular i aprovaven l’ESO tenien accés a la FP i, com consta en el seguiment realitzat, un percentatge alt d’aquests nois i noies obtenien el títol de la FP de grau mig. Això ja no es produirà amb la nova Llei. 
  • Nou avanç en el camí cap a la privatització de l’educació. Una de les qüestions que criden més l’atenció, en aquest sentit, és la pròrroga dels concerts econòmics als centres que segreguen a l’alumnat per sexe, malgrat les sentencies en sentit contrari, que s’han dictat al Tribunal Suprem. 
  • I, finalment, paraules com “mercat”, “competitivitat”, “resultats” o “rendiment econòmic” són paraules d’ús recurrent a la nova Llei.. Un fet sorprenent, sobre tot per tractar-se d’una llei educativa. Es tracta d’una reforma al servei dels mercats? 
Però ara arriba un període de vacances i toca desconnectar una mica de tot. Ens espera un tercer trimestre complicat per a tothom i, sobre tot, per l’alumnat de segon de Batxillerat que es presenta a les PAU. Moltíssima sort a totes i tots els que us presenteu a aquesta prova i bones vacances, curtes però necessàries, per a tots!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada