31 d’agost del 2014

LA PLUJA ÀCIDA

Miki
1r Batxillerat

Introducció:

Tots, de grans o de petits hem gaudit jugant o ballant sota la pluja. Quan plou a l'estiu surts al carrer per mullar-te amb els amics perque és molt refrescant. Però t’imagines que de sobte l’aigua que cau et crema? T’irrita la pell, fa que et surtin ampolles, t’ho imagines?

Doncs això ho produeix una pluja, anomenada pluja àcida. Si això ja t’ha semblant horrorós, preparat per saber que la pluja àcida és capaç de devastar un bosc sencer !

Què és i cóm es forma?
La pluja àcida és un fenomen natural causat per l’activitat humana, que consisteix en una pluja amb nivells de pH inferiors als normals, això és degut a que l’aigua es barreja amb components àcids, que donen lloc una pluja molt perillosa i devastadora.

Es produeix principalment a causa de les emissions de compostos de sofre i nitrogen, aquests gasos es mesclen amb l'aigua de la pluja i ja tenim el compost àcid. També es produeix per les erupcions dels volcans ja que duen quantitats altes de sofre i altres elements que formen aquesta pluja.

Efectes:

Els efectes de la pluja àcida són negatius per al medi ambient. No tan sols per a la qualitat de l’aigua, sinó també per als terrenys i ecosistemes. En el cas dels rius i mars la pluja àcida produeix trastorns importants en la vida aquàtica. Pot produir desforestacions i pèrdua de bens materials.

La pluja àcida augmenta l’acidesa del terra i fa malbé les plantes, cas que la pluja estigui en contacte directe amb l’espècie pot causar-li la mort.

Als humans els hi produeix malalties respiratòries com l'asma, bronquitis crònica, síndrome de Krupp... etc. Pot causar un augment en el risc de càncer així com cremades en la pell.

Fàbriques que la produeixen:
Qualsevol fàbrica que emeti els gasos anomenats (Diòxid de Sofre, Òxid de Nitrogen...) contribueix a la formació de pluja àcida. Tot i no ser fàbriques, els volcans en erupció i els vehicles també emeten aquests gasos i per tant també són responsables d'aquesta pluja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada