31 d’agost del 2014

LA HUMANITAT I L'ÚS DEL FERRO

Kaoutar Matrouzi
Nidal Boutiar
1r Batxillerat

L’ésser humà ha utilitzat el ferro per fabricar eines, construir edificis, confeccionar armadures i fabricar multitud d’objectes, aparells i màquines. És el quart element més abundant de l'escorça terrestre. El ferro es va descobrir a l'Edat del Ferro, i els homes prehistòrics ja van començar a utilitzar-lo.

El ferro és un element químic de nombre atòmic 26 situat en el grup 8, període 4 de la taula periòdica dels elements. El seu símbol és Fe (del llatí ferrum) i té una massa atòmica de 55,6 u.

El descobriment de nous materials va impulsar el progrés de la humanitat. Els materials són tan importants que s’ha donat el nom dels més representatiu del moment a diferents èpoques històriques.

Un dels materials més importants que ha hagut al llarg de la història és el ferro.

L’Edat del Ferro és l’ultim període de la tradicional divisió de les tres edats, establerta el 1820 per Christian Jürgensen, essent posterior a l’Edat del Bronze. Actualment el terme ha perdut valor com a etapa històrica, cal dir que el terme és tan sols aplicable dins l’àmbit Europeu.

Es divideix l’Edat del Ferro en període de la cultura dels túmuls, període de la cultura dels camps d’urnes, període de la cultura de Hallstatt i període de la cultura de La Tène. Es caracteritza per la utilització del ferro com metall, utilització importada d’Orient a través de l’emigració de tribus indoeuropees, que a partir del 1200 aC començaren a arribar a Europa Occidental. Sembla que no van creuar els Pirineus abans del 900 aC.

En aquesta gràfica podem veure clarament quins son els països principals productors de ferro a l'actualitat.

Procés d'obtenció del ferro

Una de les activitats més importants en el desenvolupament de la civilització és l'obtenció de metalls amb els quals fabricar eines. Aquest conjunt de processos és força complex, i específic per a cada metall.

Però un gran inconvenient seria que sempre causa un gran impacte sobre el medi ambient, el qual s'ha de minimitzar en el possible.

Veurem com a exemple l'obtenció del mineral de ferro, i la seva transformació en les diferents formes de ferro, a això se li denomina metalúrgia. La indústria de fabricació d'acers és de les més importants dels països desenvolupats, ja que són bàsiques per a qualsevol sector industrial.

Primer cal treure el mineral de la mina, que sol ser subterrània. El desbordant creixement de la construcció ha augmentat la demanda de ferro i s'han intensificat les explotacions a cel obert, aquest tipus de mina genera un enorme impacte. El transport del mineral dins i fora de la mina obliga a l'ús de gran nombre de vehicles.

Quan arriba el mineral de ferro a la indústria , es processa al costat de calcària i carbó mineral- altres minerals que s'han d'extreure de mines - en els alts forns , de forma semblant a grans xemeneies, on ocorren les reaccions que transformen l'òxid de ferro inicial en ferro metàl·lic .

Els alts forns consumeixen una enorme quantitat d'energia, i produeixen molts gasos que acaben , en major o menor mesura a l'atmosfera.

El ferro obtingut conté una gran quantitat d'impureses, entre elles el carboni. Per eliminar les impureses i el carboni s'utilitzen els convertidors, que mitjançant escalfament i injecció de gasos converteixen la barreja en acer , que no és més que ferro amb carboni, al qual es pot afegir la proporció desitjada d'altres elements.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada