31 d’agost del 2014

CONTAMINACIÓ DE L'AIGUA

Tadeo Paiva
Santiago Machicote
1r Batxillerat

El que coneixem com a contaminació hídrica o contaminació de l'aigua, està provocada, generalment, per l'ésser humà . La contaminació torna a l’aigua impròpia o perillosa per al consum humà, la indústria, l'agricultura, la pesca i les activitats recreatives, així com per als animals i la vida natural.

Tipus de contaminació de l'aigua.

- Contaminació natural: el mercuri que es troba naturalment en l'escorça de la Terra i en els oceans genera contaminació de forma natural. Una cosa similar passa amb els hidrocarburs i amb altres productes. Les fonts de contaminació natural són molt disperses i no provoquen concentracions altes de pol·lució, excepte en alguns llocs molt concrets.

- Contaminació humana: la contaminació d'origen humà, en canvi, es concentra en zones concretes i, per a la major part dels contaminants, és molt més perillosa que la natural.

Els contaminants de l'aigua es poden classificar de diferents maneres. Nosaltres hem escollit la següent classificació en quatre grups: microorganismes patògens, deixalles orgàniques, substàncies químiques inorgàniques i nutrients vegetals.

Principals contaminants de les aigües.
· Escombraries, deixalles químiques de les fàbriques, indústries, etc.
· Aigües residuals i altres residus que demanden oxigen (en la seva major part matèria orgànica, la descomposició produeix la desoxigenació de l'aigua).
· Agents infecciosos.
· Productes químics.
· Petroli, especialment el procedent dels abocaments accidentals.
· Minerals i compostos químics.
· Sediments formats per partícules del sòl i minerals.
· Substàncies radioactives.
· etc...
Les conseqüències de la contaminació:
· Malalties com la febre tifoide i el còlera
· Canvi d'olor i de color
. Baixa la concentració d'oxigen en l'aigua.
· Mort d'animals aquàtics, algues i vegetació marina.
· Mort d'éssers humans al banyar-se o ingerir aigua contaminades per residus industrials i químics.
Segons l'OMS l'aigua està contaminada quan la seva composició s'ha alterat de manera que no reuneix les condicions necessàries per a ser utilitzada beneficiosament en el consum de l'home i dels animals.

L’eutrofització.

Un riu, un llac o un embassament pateixen eutrofització quan les seves aigües s'enriqueixen en nutrients. El problema està en que si hi ha excés de nutrients creixen en abundància les plantes i altres organismes. Més tard, quan moren, es podreixen i omplen l'aigua de males olors i li donen un aspecte nauseabund, disminuint dràsticament la seva qualitat. El procés de putrefacció consumeix una gran quantitat de l'oxigen dissolt i les aigües deixen de ser aptes per a la major part dels éssers vius. El resultat final és un ecosistema gairebé destruït.

Mètodes de prevenció per la contaminació
· Eliminar la descàrrega de contaminants tòxics a les aigües costaneres.
· Prohibir que es llencin al mar els sediments de les aigües negres i els materials perillosos de dragatges.
· Reduir la dependència sobre el petroli.
· Utilitzar menys detergents amb fosfat.
· No malbaratar les aigües potables.
· No llençar plàstics a les aigües.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada