19 de desembre del 2013

ÚLTIMES NOTÍCIES DES DE MART: CONNEXIÓ AMB EL CURIOSITY

Rocío Torrico
Raquel Novella
Tamara Mayorgas
1r Batxillerat

Com ja es va explicar en un article de Bíscuter Ciència 0, el Curiosity és una sonda que té la finalitat de buscar trets destacables de Mart que siguin d'interès. Aquest robot consta de 17 càmeres, un làser d'infrarojos, un microscòpic i un espectròmetre de raigs X.


Aquest giny explorador va trigar més del previst a arribar a Mart, el pitjor moment del seu aterratge al cràter Galè, van ser els anomenats “set minuts de terror”, culminant així un viatge de 567 milions de quilòmetres i començant una missió prevista per dos anys, encara que el Curiosity està construït per estar en actiu molt més temps.

Aquest robot d’exploració és el més sofisticat que s’ha enviat a un altre planeta, i per això ha creat moltes expectatives a nivell mundial. Obté la seva energia d’una bateria nuclear amb una autonomia de deu anys.

La missió del robot, anomenada “Mars Science Laboratory” té com a finalitat estudiar el present i el passat de Mart, tot i que el seu objectiu no és trobar vida, sinó analitzar les opcions de que aquesta existeixi o hagi existit a partir de proves enviades per satèl·lits artificials.

Una de les últimes noticies que ens ha arribat és que van trobar una roca, d’una forma molt curiosa, que s’assembla bastant a un tipus de roca terrestre trobada a illes i a zones de ruptura continental, aquesta roca pot revelar la presència d’aigües profundes sota la superfície de Mart.

En un altre estudi, els científics van examinar la diversitat del terra i del cràter Galè, utilitzant un làser. Van trobar hidrogen, la qual cosa suggereix la presència d’aigua i sulfat. A partir d’aquest descobriment es va arribar a la conclusió de que Mart ha pogut passar per tres fases.

Una primera fase amb aigua abundant. Una segona fase amb un procés de forta evaporació, l’aigua va desaparèixer deixant sals de sulfat. En la tercera fase la superfície del planeta es va assecar i oxidar, deixant el característic color vermellós de Mart, per això també se l’anomena “el planeta vermell”.

Retorn al sumari

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada