19 de desembre del 2013

L'ERIBULINA, UNA CURA CONTRA EL CÀNCER

Sara Cutillas
Laura Izquierdo
1r Batxillerat

El càncer apareix quan els mecanismes que indiquen a la cèl·lula quan començar a dividir-se s’alteren i les cèl·lules comencen a dividir-se de forma incontrolada, llavors amb el temps és quan es formen els tumors. Quan aquestes cèl·lules, a més de créixer sense control, adquireixen la facultat d’envair altres teixits i òrgans del voltant, i de traslladar-se i proliferar en altres parts dels organismes (metàstasi), es denomina tumor maligne, que és el que anomenem càncer. En concret, el càncer de mama és el creixement anormal de cèl·lules tumorals dolentes en el teixit mamari.

Esponja de mar Halichondria Okadai

Des de fa un temps s’ha descobert un nou i eficaç medicament (1) contra el càncer de mama que pot millorar l'esperança de vida de les dones que han patit la malaltia. Es tracta d’un medicament anomenat Docetaxel que conté com a principi actiu (2) l’eribulina.

Aquest fàrmac sorgeix del fons marí i s’obté de l’esponja de mar (Halichondria Okadai), la qual és tòxica i molt freqüent a la costa japonesa del Pacífic.

La importància de l’eribulina es deu a què des de feia deu anys no havia aparegut un nou medicament, que sense necessitat de combinar-se, tingués aquest gran impacte en la supervivència de les pacients de càncer de mama.

El Grup Espanyol d’Investigació en Càncer de Mama (GEICAM) proposa utilitzar Docetaxel durant l’operació i el tractament de quimioteràpia. Amb aquest fàrmac es redueix la probabilitat de recaiguda. Un nombre significatiu de pacients no han patit recaigudes en els darrers sis anys.

El medicament es va provar íntegrament a Espanya, en mig centenar d’hospitals i amb mil pacients. Així, amb l’aprovació del fàrmac, Espanya se suma a la resta de països europeus que ja en tenen accés.


(1) Medicament: conjunt d’element extra del fàrmac.
(2) Fàrmac: principi actiu del medicament, és a dir, l’ingredient que actua amb finalitat terapèutica.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada