13 de setembre del 2013

EL PROPER OR NEGRE

ALESSANDRO SIMIONI
DAVID PÉREZ
1r Batxillerat

INTRODUCCIÓ

Molts dels objectes que comprem, des dels telèfons intel • ligents fins als cotxes híbrids i els trepans sense cables, estan fabricats amb un pessic de terres rares, elements exòtics que majoritàriament vénen de la Xina.

Una terra rara és segons la  IUPAC ( International Union of Pure and Applied Chemistry ), la col•lecció d'elements químics metàl•lics de la taula periòdica formada per l'escandi, l'itri i els lantànids. L'escandi i l'itri són considerats com a terres rares perquè es troben als mateixos dipòsits minerals que els lantànids, amb els que també comparteixen unes propietats químiques similars.


DESCOBERTA

Els elements que formen part del grup de les terres rares van començar a ser coneguts amb la descoberta el 1787 del mineral de la galdonita per part de Karl Arrhenius al poble suec de Ytterby.

Lantani: del grec λανθανω "lanthanon" que significa amagat.
Ceri: en referència a la deessa Ceres.
Praseodimi: del grec prason (πράσον), verd, i didymos (δίδυμος), doble.
Neodimi: del grec "neo" (υεο), nou, i didymos (δίδυμος), doble.
Prometi: fa referència a Prometeu, que va portar el foc als mortals.
Samari: en honor a Vasili Samarskii-Bikhovits que va descobrir un mineral de terra rara denominat samarskita.
Gadolini: en honor a Johan Gadolin, investigador de les terres rares.
Disprosi: del grec δυσπροσιτος dysprositos, que significa difícil d'obtenir.
Tuli: fa referència a la mítica illa de Thule.
Iterbi: fa referència al poble d'Ytterby, on es va descobrir el primer mineral de terra rara.


Se les anomena terres rares perquè en el moment del seu descobriment es va pensar que eren poc abundants, més tard es trobaria que són relativament abundants, excepció feta del Prometi. El Ceri, per exemple, és el 25è element més abundant a l'escorça terrestre on és present segons una relació de 68 parts per milió. Les fonts més importants per a l'obtenció de les terres rares són els minerals de la bastnasita, la monazita, la loparite i la laterita. Malgrat la seva relativa abundor, les dificultats per a l'extracció i l’explotació de les terres rares les fa força cares (és força costós) .

Les terres rares són un recurs estratègic cada vegada més important. Els 17 elements es poden trobar a la majoria d'aparells d'alta tecnologia.

Actualment, la Xina compta amb més del 90% de la producció mundial; l'augment de la demanda fa que moltes empreses occidentals en els últims anys hagin pressionat  la Xina a invertir en exploració i producció. Entre les grans economies, l'Índia és una de les que més es preocupa en controlar la Xina respecte el mercat de terres rares. Les terres rares s'han convertit en un recurs estratègic pel que competeixen  aquests dos tigres asiàtics ( Xina i l’Índia). De fet, podem dir que les terres rares s'estan convertint en "el proper or negre".

La denominació  terres rares és inadequada. Aquests metalls són, de fet, molt més abundant que altres minerals valuosos. Abundant, però no vol dir barat, ja que la seva dispersió fa que poques vegades es trobin en quantitats econòmicament viables. La similitud de les propietats químiques de les terres rares fa que siguis difícils de separar. La seva extracció és crucial, però molt restrictiva.

L'ús de les terres rares és tal que, sense elles, es necessitaria un canvi radical en totes les tecnologies avançades: avions de combat, vehicles aeris no tripulats, míssils guiats, per no parlar de totes les màquines controlades per ordinador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada