13 de setembre del 2013

DUR COM L'ACER

Fàtima Syed
Sònia Romano
1r A Batxillerat

Els metalls són elements químics que en estat sòlid formen una estructura cristal·lina, com altres materials. Un metall és un element de la taula periòdica que té facilitat en perdre electrons. Aquests electrons formen com una espècie de núvol en moviment que fa que el metall sigui un bon conductor del calor i l'electricitat.

Però la majoria dels metalls que utilitzem són aliatges, és a dir, son mescles d’un element metàl·lic i un no metàl·lic. Els metalls es divideixen en ferrosos i no ferrosos. En els metalls ferrosos l'element metàl·lic és el ferro i es caracteritza per la gran resistència a la tracció i per la duresa. Un del seus problemes principals és la seva vulnerabilitat a la corrosió. Com a exemple d'aquests metalls que són aliatges nosaltres us parlarem de l'acer.

ACER

L’acer és un aliatge de ferro i carboni, amb una proporció del 0,1 a 1,76% d'aquests elements. Les seves característiques principals són la seva resistència, rigidesa i durada. Si es vol que sigui molt dur s'ha de refredar molt ràpidament, a canvi d'aquesta duresa es torna molt més fràgil. A més a més la producció de l'acer és més econòmica que la d'altres metalls.

Els acers poden ser utilitzats per fer eines, acers de gran elasticitats i acers per a motlles, segons les seves característiques.

HISTÒRIA

L'acer en l'antiguitat era produït pel mètode boomery. Aquest mètode consistia en una fosa del ferro nadiu o dels seus òxids en un forn de pedra o altres materials naturals resistents a la calor, en el qual es fa circular aire, per fer que el ferro es mescli amb el carboni de les pedres del forn.

L'Acer Wootz va ser desenvolupat per primera vegada en l'Índia al voltant del 300 a.C. És caracteritzat per bandes de capes de carburs en una matriu amb perlita, fa que tingui una gran duresa i tenacitat. L'acer Wootz va ser exportat a través de l'orient on va donar lloc a l'acer de Damasc.

UTILITATS

En l'actualitat l'acer s'utilitza per la construcció d'edificis, ponts, vaixells etc. També és molt important amb les vies dels ferrocarrils metàl·lics i material mecànic amb forma cilíndrica.

Segons el contingut del carboni de l'acer s'utilitza per coses diferents.

Si té poc carboni (< 0,3%) s'utilitza per fer cotxes, envasos, bigues, tubs... Si el nivell de carboni és mitjà (de 0,3 a 0,6) la seva utilitat és per fer rodes i carrils de trens, cigonyals, engranatges...

D'altra manera, si el contingut de carboni és alt (de 0,6 a 1,4) el seu ús és per fabricar eines de tall, matrius, motlles...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada