13 de setembre del 2013

COM ÉS EL MATERIAL IDEAL?

Dídac Prados
Arturo Huanca
1r Batxillerat

Què és un material?
Un material és un element que presenta diverses propietats i que pot ser modificat, transformat i agrupat en un mateix conjunt. Els materials, alhora que l’energia, són elements imprescindibles en els processos industrials. Per això, en qualsevol procés industrial, cal elaborar un projecte abans de dur-lo a terme, i una de les decisions més importants que s’han de tenir en compte és la de triar el material adequat. En aquesta decisió intervenen diferents criteris de selecció dels materials:








Les propietats
És ben clar que no haurem d’utilitzar un material amb les mateixes propietats si volem fabricar, per exemple, un pot de cuina que si volem fabricar unes botes d’aigua. Per fabricar un pot de cuina, haurem d’escollir un material resistent a les altes temperatures, que sigui lleuger de pes, que sigui un bon conductor tèrmic, etc. Si volem fabricar unes botes d’aigua, caldrà fer servir un material impermeable, flexible, amb un bon aïllament de la calor... 

Les qualitats estètiques
Quan parlem de qualitats estètiques parlem del color, la textura, la forma i, bàsicament, del disseny del material. Per exemple, una superfície polida facilita la neteja, una forma “atractiva” a la vista facilita la venda del producte...

El procés de fabricació
En aquest criteri cal tenir en compte la maquinària necessària per treballar el material i si es domina la tècnica.

El cost
Per què uns productes són més cars que no pas d'altres? El preu final del producte depèn de la rendibilitat, de la vida útil del projecte, de l’abundància del producte, dels processos de fabricació... Tot això i altres factors fan que un producte sigui més barat o més car.

La disponibilitat
No tots els materials són igual d'abundants al nostre planeta, i això cal tenir-lo en compte a l'hora de fabricar un producte d'un material determinat. La fabricació de poques quantitats d'un producte rep el nom de sèrie curta, i quan es fabriquen grans quantitats d'un producte parlem de sèrie llarga.

Impacte ambiental
L'extracció i transformació de la matèria prima comporten conseqüències sobre el medi ambient. Per disminuir aquest impacte cal tenir present les possibilitats de reutilització i reciclatge del material.

Els materials tenen propietats de tipus mecànicQuè vol dir el concepte de “propietat mecànica” d'un material? Les propietats mecàniques descriuen el comportament dels material quan se li apliquen forces externes. Si la força externa és superior a la força interna del material, el material es deforma o fins i tot es pot arribar a trencar; i si la força externa és inferior a la força del material, el material resistirà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada