14 de març del 2013

QUÈ ÉS EL COLTÁN?

Alfredo Villanueva
1r B Batxillerat

És un metall que està format per dos minerals: la columbita i la tantalita. És de color fosc i mate; és troba en importants quantitats a la zona del l'est del Congo.

Es tracta d’un material resistent al calor i que pot suportar una alta càrrega elèctrica. Aquestes propietats el fan un bon material per als condensadors, elements electrònics que controlen els fluxes dins de les plaques dels circuits. Aquests condensadors avui dia són utilitzats gairebé en tots els mòbils i en molts altres dispositius.

La tecnologia d'avui dia a fet que el preu del coltan pugi moltíssim, arribant a 400$ el kg, abans era un material que s'utilitzava poc i no estava tan valorat, actualment hi ha companyies com Nokia i Sony que es barallen per ell.

Com s'extreu el Coltan?

Els miners treballen cavant grans forats en fileres per extreure el coltan del subsòl. Els treballadors, llavors, tiren aigua i el fang que es forma l’aboquen a grans tubs de rentat , aconseguint que el metall es dipositi al fons a conseqüència de la seva densitat.

Un bon treballador pot produir un kg de coltan al dia. L'extracció de coltan no està ben pagada, però com treballador del Congo guanya 10$ al mes, i un miner dels que extrau el coltan pot aconseguir de 10$ a 50$ a la setmana, era considera ben pagada.

Retorn a l'índex

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada