14 de març del 2013

INNOVACIÓ?

César Santos, Éric Ruiz, Anthony Quevedo
1A Batxillerat

Ordinadors, tabletes, MP3, etc, són elements considerats molt moderns, però si ens fixem bé en la seves estructures i les seves utilitats, podem adonar-nos que provenen d’un llarg camí d’invents i aparells, que han desembocat en aquestes màquines tan modernes.

Potser el primer pas d’aquest llarg peregrinatge fins a l’electrònica dels nostres dies, va ser al 1737 quan Vaucanson va ser capaç de crear un autòmata, una espècie de ninot amb certes capacitats, un clar precursor dels automatismes de la nostra època amb capacitats per dur a terme una munió de funcions.

Una altre precursor de la informàtica actual va ser el teler que va fabricar Jacquard al 1801. Per fer-ho es van utilitzar una mena de targetes perforades, les mateixes que van ser utilitzades als antics ordinadors.

Un altre aparell que es va crear amb capacitat de fer operacions per si sol va ser la calculadora. Creada per Babbage, que juntament amb l’autòmata creat per Vaucanson, van ser un gran pas fins als aparells electrònics actuals, que són capaços de funcionar sense l’ajuda de ningú i dur a terme centenars de tasques de manera independent.

Al 1942, Mauchly va fabricar la primera computadora ( tot i que la primera computadora comercial no va existir fins el 1951, gràcies a Eckart), aquesta computadora es feia servir per unes poques tasques, i tenia moltes menys funcions que les que ara tenen, però va ser imprescindible per arribar a la situació tecnològica dels nostres dies.

Cal destacar que la persona que va crear el primer dispositiu que emmagatzemava dades va ser el científic Bush a través del seu projecte Memex, i aquesta és una de les principals funcions dels ordinadors.

Potser quan parlem de progrés i innovació ens equivoquem si pensem que surt del no res. La realitat és que ha estat necessari un camí llarg fins a l’electrònica actual, que segurament ajudarà a construir aparells amb més capacitats d’aquí a uns anys encara que sembla difícil.

Retorn a l'índex

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada