13 de març del 2013

HISTÒRIA I EFECTES DEL TABAC


Karen López
Camilo Bedoya
1Batx.A

El tabac és un producte originari d’América, processat a partir de fulles de diverses plantes del génere Nicotiana tabacum. Conté diverses substàncies, entre elles, la nicotina, el dióxid i monóxid de carboni, el quitrà i l’amoniac. De les quals, moltes d’elles són tòxiques i cancerígenes.

Els experts en vegetals han determinat que l’origen del tabac se situa entre l’actual territori de Perú i Equador. En els seus orígens el tabac es fumava amb una canya en forma de pipa, i se li atribuïen propietats medicinals. També era utilitzat, sobretot pels maies, en celebracions religioses i en rituals.

Al 1492, els europeus van descobrir el tabac durant les expedicions a Amèrica. A partir d’aquest descobriment i amb l’ajuda de Jean Nicot primer, i sir Francis Drake després, el van portar a França i a Anglaterra respectivament, i es va extendre per tot el món el costum de fumar. També va començar a créixer el seu comerç i el seu tràfic il·legal. En algunes nacions com Japó, Russia, Xina, Turquia, el tràfic il·legal era castigat, fins i tot, amb la mort.

En el segle XVIII va aparèixer la moda del rapé ( tabac d’aspirar), que era un preparat del tabac, els metges el receptaven com a terapèutic contra el mal de cap i per aturar hemorràgies.

Al voltant del 1828, el cigarret va fer la seva aparició, però amb la denominació: tabac picat rodejat de paper fi.

Al segle XX, durant la Primera Guerra Mundial, el consum de cigarrets va augmentar de forma notable, fins arribar al punt que alguns comandants de les tropes americanes el consideraven indispensable per als seus soldats.

Actualment es pensa que al món hi ha 1,1 bilions de consumidors de tabac i que a l’any es produeixen 5,4 milions de morts a causa del tabac, prop del 10% del total de morts al món. A Espanya el consum de tabac ha baixat darrerament, però encara hi moren unes 53.000 persones cada any pel seu consum. També es calcula que al voltant del 30% dels espanyols són fumadors i que el 80% d’aquests es va iniciar a l’adolescència. L’edat mitjana a la que es comença a fumar a Espanya és entre els 13-14 anys.

El tabac és responsable de problemes de salut com l’emfisema pulmonar, la bronquitis, els càncers, les malalties del cor i altres, sobretot els relacionats amb els pulmons.

Retorn a l'índex

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada