30 de març del 2012

L'ENERGIA (2)

Carles Cardelo
Pare d'alumne i membre de l'AMPA

(2ª part de l'article publicat al número 16)

ENERGIES NO RENOVABLES

Són les energies que no es poden recuperar, aquelles que s’esgoten i no les podem fer servir de nou.

Parlem de “NO RENOVABLES” sempre referint-nos al temps de l’home i de la presència d’aquest a la terra, per això, tot i que les anomenen no renovables, no vol dir que siguin limitades i que un cop s’esgotin ja no hi tornarà a haver més, si no que són aquelles energies que es troben de forma limitada al planeta i les reserves disminueixen en ser consumides. Aquestes fonts d'energia un cop exhaurides no es podran o seran molt costoses i difícils de tornar a formar.

Les fonts d'energia no renovables convencionals són el carbó, el petroli i el gas natural, també anomenats combustibles fòssils, perquè s’han creat a partir de restes de animals i plantes que durant molts milions d’anys s’han anat “fermentant” i han creat uns “olis”i gasos dels que ara aprofitem les seves propietats combustibles (especialment, encara que també unes altres propietats) i , també, les de reaccions químiques entre determinats materials (bateries i piles, etc.).

Les no convencionals són les provinents dels combustibles nuclears com urani i plutoni en reaccions de fissió nuclear. (L'energia de fusió nuclear, en canvi, entraria dins la categoria d'energia renovable).

S’ha de fer esment de l'energia geotèrmica, que aprofita les aigües calentes, també és no renovable en una localització determinada.

L’impacte ambiental té unes conseqüències directes o bé indirectes que pateix l’entorn amb la utilització de recursos no renovables.

AVANTATGES

Abastables

Són fàcils d’extreure i relativament a l’abast de l’home. Produeixen molta energia contínuament i a un preu força econòmic comparat amb altres processos industrials.

Fàcils i econòmiques d’emprar en l’actualitat

La seva transformació és relativament barata,i el seu us i la tecnologia que fem servir per aprofitar-les estan molt desenvolupats i això fa que emprar-les ens sigui molt “còmode”.

Qualitat i rendiment

Són molt bons combustibles. Serveix per a molts àmbits domèstics i en indústries, i el rendiment energètic que proporcionen acostuma a ser molt bo.

Desgavell Social

Suposen un 80% de l’energia mundial i sobre aquestes s’ha construït el model econòmic i energètic actual, sense tenir en compte les conseqüències del desastre que suposarà la seva desaparició pel model de societat actual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada