22 de desembre del 2011

ENERGIA (1)


Carles Cardelo
Pare d'alumne i membre de l'AMPA


L’ENERGIA

L'energia, en general, és un concepte abstracte que no es pot visualitzar fàcilment. En física, la quantitat d’energia és la que determina la quantitat de treball físic que pot fer un sistema (una persona, per exemple). Les formes d’energia que existeixen són diverses: elèctrica, tèrmica, mecànica (cinètica, gravitatòria, etc.) i d’altres; però el concepte social d’energia l'associem, en general, amb l’ús que d’aquesta en fem, com ara l’electricitat que necessitem per il·luminar els carrers. Quan parlem d’energia, sempre ho fem pensant en la utilitat que en podem treure amb les màquines o equips que inventem i que funcionen amb aquesta, però no pensem mai en allò què la produeix ni en com la produïm. Els aliments que mengem, per exemple, són el “carburant” indispensable per a que el nostre cos “funcioni” i sigui capaç de produir l’energia suficient per a que aquest realitzi un treball, no ens interessa tant el com ho fa el cos, sinó que funcioni. Aprofitem l’energia per a la construcció de cases i parcs, ciutats, centrals nuclears, carreteres, l'ús de vehicles, rentadores, Ipads, etc. En contrapartida tant els recursos utilitzats (cost mediambiental i econòmic) com els residus generats són elevats i hi ha risc de contaminació.

Així doncs, l'ús de l'energia forma part de la cultura humana des dels orígens. L'home sempre ha sigut conscient de la necessitat de disposar de sistemes capaços de generar treball i facilitar la seva estada al món. L'ús i el control de la energia ha estat el tret característic de l'evolució de l’home, de la creació i l'hegemonia de les societats. Tanmateix, des del primer ús del foc al paleolític (per a cuinar, obtenir llum, escalfar-se, protegir-se), la tecnologia, la societat, el consum i la manera de viure ha canviat molt, especialment a la cultura occidental. A la societat contemporània occidental l'ús d'energia ha assolit dimensions espectaculars, augmentant unes 110 vegades més respecte al paleolític.
FONTS D’ENERGIA

Necessitem l’energia per obtenir millor qualitat de vida o per crear riquesa, es a dir, per a nosaltres l’energia a allò que generem o produïm i que ens és útil per fer que els aparells treballin. El següent pas, doncs,  és trobar les fonts on es genera aquesta, emprant determinats combustibles o aprofitant les forces de la naturalesa.
Parlem d’una font d’energia quan parlem dels productes, materials o altres energies que aprofitem de la naturalesa per generar les energies que fem servir a la vida quotidiana. És evident que per generar energia necessitem d’uns processos, més o menys complexos, pels quals transformem uns materials, que anomenem combustibles, en energia, o bé, pels quals aprofitem les energies de la naturalesa (el que anomenem “Les Forces” de la naturalesa) per tal de convertir-les en aquelles que som capaços de controlar i fer servir. Serveixi com exemple la transformació de la fusta en energia a través d’un procés en el qual la “cremem” o “fem foc” per obtenir calor. Des d’aquest procés (que ara ens sembla tan simple) fins a la més complexa instal·lació d’una central nuclear, els científics han cercat noves fonts d’energia, es a dir, nous combustibles o nous sistemes per tal d’aprofitar les “forces” de la naturalesa (l’energia que pot alliberar un terratrèmol de força 8, per exemple, pot ser equivalent a la que alliberen 200 tones de Dinamita esclatant simultàniament).
Avui dia fem servir una sèrie de FONTS D’ENERGIA que classifiquem segons la seva capacitat de regenerar-se o “renovar-se”, en definitiva de “tornar-les a fer servir”.
Segons això les classifiquem en ENERGIES RENOVABLES I NO RENOVABLES:
NO RENOVABLES
RENOVABLES
ENERGIES DE COMBUSTIBLES FÒSSILS:
·         PETROLI
·         CARBÓ
·         GAS NATURAL
·         ALTRES
SOLAR
HIDRÀULICA
EÒLICA
MAREOMOTRIU
ONADES MARINES
ENERGIA BLAU (RIUS)
ENERGIA NUCLEAR (FISSIÓ)
BIOMASSA
RESIDUS SÒLIDS URBANS
GEOTÈRMICA

De la taula anterior es pot deduir fàcilment que les RENOVABLES són aquelles que es poden considerar “INESGOTABLES” i que causen “menors” impactes en el medi ambient; mentre que les NO RENOVABLES són les que fan servir fonts d’energia que s’esgoten amb l’ús i que no es podran recuperar.


Passem a descriure les unes i les altres:

ENERGIES RENOVABLES

Hem dit que són les que podem tornar a fer servir, ja que periòdicament estan a disposició dels humans. Les energies renovables són, per ara, l’alternativa a les anomenades “Energies Tradicionals” de combustibles fòssils, tant per la seva disponibilitat garantida (a diferència dels combustibles fòssils que necessiten milers d'anys per a la seva renovació) com pel seu menor impacte ambiental; no obstant això, en alguns casos aquest impacte pot ser molt més gran del que podríem pensar.
Malgrat semblar les fonts d’energia perfectes,  ens trobem que l’ús d’aquest tipus d’energies és mínim, comparat amb les de combustibles fòssils. Això es pot deure, entre d’altres, a que, a hores d’ara, amb aquestes energies no és possible satisfer la gran quantitat de demanda que te la societat actual. Serveixi com a dada que l’ús d’energies renovables a Catalunya l’any 2007 va ser del 2,8% del total del consum energètic, segons l’ Institut Català de l’Energia. No obstant això, el seu ús va en augment.
Així doncs, quins podem dir que són els principals avantatges i els principals inconvenients que presenten aquestes energies:

AVANTATGES
Abundància de les fonts

Les fonts d'energia renovables són diferents a les de les no renovables a causa de la seva abundància. Avui dia considerem al Sol com a font inesgotable d’energia. El mateix esdevé amb l’energia del vent, de la calor de l'interior de la terra, de l'energia dels salts d'aigua i de les marees o de la força del mar.

Menor cost de les fonts

La irradiació solar, el vent, l’accés a capes més interiors de la terra i el fluir de l'aigua són fonts més econòmiques que la fusta, el carbó, el gas, el petroli i l'urani. Aquesta diferència econòmica, es refereix a l’energia en si i, sobretot, al fet que les fonts puguin ser gratuïtes. Però en alguns casos, com a la hidràulica, no ho són tant si tenim en compte el cost de traslladar l’energia de les grans preses al consumidors, per exemple.

Menor quantitat d'emissions i residus


Algunes fonts renovables no emeten diòxid de carboni addicional a l'atmosfera (no afavoreixen, per tant, el Canvi Climàtic), llevat dels necessaris per a la construcció i funcionament de les instal·lacions de generació. Les fonts d'energia no combustibles no produeixen gasos d'efecte hivernacle ni altres emissions, contràriament al que succeeix amb les combustibles, siguin fòssils o renovables. La biomassa, per contra, genera més residus per caloria obtinguda que els combustibles clàssics i de moment, algunes fonts d'energies renovables en vies d'investigació també emeten una gran quantitat d'emissions en el procés d'obtenció d'energia. Les plaques solars, un cop finalitzat el període de funcionament (25‐30 anys), esdevenen un residu al que caldria donar una gestió medi-ambientalment acceptable.


Menys perill de les emissions

Les energies renovables "pures" no solen generar residus perillosos, com passa amb les energies de fissió nuclear, per exemple. Tanmateix, algunes d'elles, com ara la biomassa, per exemple, necessiten energia per a ser produïdes, i part d'aquesta prové de centrals nuclears d'urani. La biomassa, a més, genera cendres i pot generar també monòxid de carboni i altres substàncies contaminants idèntiques a les generades com a residu pel carbó, el gas natural i el petroli.

INCONVENIENTS
Cost econòmic elevat de l'energia

El preu per unitat d'energia és més car si aquesta és renovable que si és d'origen fòssil o nuclear, fins i tot sense tenir en compte els costos d'inversió que representa una nova instal·lació per a una energia renovable i l'enorme cost que pot representar adaptar certes tecnologies, com per exemple els mitjans de transport, a l’ús d’aquest tipus d’energies. De les energies renovables, la més competitiva en quant a preu és la hidràulica, i efectivament el seu us és als Països Catalans superior a les altres.

Energia difusa

Un problema inherent a les energies renovables és la seva naturalesa difusa. Ja que certes fonts d'energia renovable proporcionen una energia d'una intensitat relativament baixa, distribuïda sobre grans superfícies, són necessàries nous tipus de "centrals" per convertir-les en fonts utilitzables. Serveixi com a exemple que una llar centreeuropea mitjana necessitaria instal·lar una superfície, com a mínim, de uns 8 metres quadrats de panells fotovoltaics per tenir l’electricitat suficient a la seva llar i uns 6 metres quadrats més per l’aigua calenta sanitària.

Quantitat irregular i incontrolable d'energia obtinguda

Les energies renovables són aleatòries, varien al llarg del temps d'una manera que en principi no és previsible i que gairebé mai coincideix amb la demanda o necessitat d’energia que volem obtenir. Un exemple clàssic és el de l'energia solar tèrmica, obtenim més quan fa més calor i potser no en necessitem, i en canvi a l'hivern, que és quan més ens interessa, obtenim sempre menys, ja que la radiació solar és menor. Aquest fet ens obliga a reduir el consum o a necessitar el suport d’energies no renovables (connexió a la xarxa de gas natural per reforçar la calefacció, per exemple).


Irregular distribució geogràfica


És evident que la diversitat geogràfica dels recursos renovables és també significativa. Alguns països i regions disposen de rius aptes per a instal·lar centrals hidràuliques i altres no, tampoc estan tots a la vora del mar, ni tenen la mateixa radiació solar o prou quantitat de vent com per a poder utilitzar l'eòlica.

Contaminació atmosfèrica, aqüífera i del sòl

Malgrat que per diferents motius tendim a identificar les energies renovables com a “Energies NETES”, en major o menor mesura, no deixen de plantejar-nos problemes de contaminació i d’impactes nocius als ecosistemes. La biomassa, per exemple, aboca tant o més diòxid de carboni a l’atmosfera com els combustibles fòssils tradicionals. A més, provoca l’augment del consum dels cereals per a generar energia, en comptes de per a l’alimentació mundial i la tala excessiva d’arbres i boscos, per obtenir  combustible. La energia geotèrmica no sol es troba molt restringida geogràficament sinó que algunes de les seves fonts són considerades contaminants. El impacte visual dels parcs eòlics i la contaminació acústica que provoquen els aerogeneradors i les centrals hidràuliques, són altres factors contaminants. Tampoc cal insistir en el danys sobre el ecosistema que provoquen les centrals hidràuliques, mareomotrius o eòliques (preses als rius, impacte a les especies submarines o als ocells).

Rendibilitat econòmica

La posada en marxa d'una instal·lació d'energia renovable requereix, com per a qualsevol altra instal·lació, fer-ne un balanç econòmic. Hi ha tecnologies que són viables (és a dir, possibles) des d'un punt de vista purament tècnic però que no es poden dur a terme perquè econòmicament no valen la pena. Un parc eòlic, per exemple, és un negoci, i no es durà a terme si les despeses de la inversió inicial més el manteniment són superiors als ingressos econòmics que s'esperen fet per la venda de l'electricitat obtinguda, incloses les ajudes del govern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada