12 de juny del 2010

LA DIADA DE SANT JORDI

Maria Cinta Carnicer
Professora de Català



El passat 23 d’abril, amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi,  l’IES Manuel Vàzquez Montalbán va aprofitar la jornada per commemorar el centenari de la mort del poeta català Joan Maragall, el centenari del naixement  de Miguel Hernàndez i el centenari de la mort del músic català Isaac Albéniz. I, finalment, es va llegir un text de Manuel Vàzquez Montalbán amb el qual es va realitzar la cloenda de tot un matí on diverses activitats van fer que el centre visqués una jornada laboral força diferent.


Ja de bon matí, els alumnes de quart de l’ESO van muntar un bar on es podia esmorzar un ampli ventall d’àpats casolans i de begudes multicolors que eren d’allò més original. També  els mateixos alumnes de quart disposaven d’una paradeta on es podien adquirir  les que es consideren autèntiques roses del dia dels enamorats, les de color vermell.


Les diverses activitats culturals van tenir lloc al gimnàs de l’Institut a partir de les onze. De la mà dels alumnes de Batxillerat es van anant llegint la biografia i un poema dels dos poetes homenejats, es van interpretar dues peces musicals d’Albéniz i es van lliurar diversos premis literaris, artístics i esportius .El programa va finalitzar amb un videoclip de músiques xineses, sud-americanes, magrebines i pakistaneses.


Val la pena potser recordar que El Dia de Sant Jordi és, a més a més, El dia Internacional del llibre des que la Unesco així ho va declarar el 1996. Sant Jordi és considerat  no sols patró de Catalunya, sinó que també ho és també d’altres nacions i territoris  com Anglaterra, Etiòpia, Geòrgia, Bulgària i Portugal.


No voldria acabar sense abans esmentar que la llegenda de Jordi està situada en terres de la Capadòcia, però popularment es parla de la vila de Montblanc, on un drac tenia atemorida la població. Sant Jordi va matar el drac amb una llança i va lliurar la princesa d’una mort terrible. En clavar la llança al cor del drac, de la sang que en va brollar en va sorgir una rosa vermella. Sant Jordi, curiosament, no és va casar amb la princesa tot i que el rei la hi va oferir. Tot i això, potser per aquest afer amorós, a Catalunya  es considera el dia dels enamorats el dia vint-i-tres d’abril, diada de sant Jordi, i els enamorats bescanvien dos regals: un llibre i una rosa que, per cenyir-se a la tradició, ha de ser preferiblement del mateix color que tenia  la que en va florir de la sang del drac.


Treballs de Visual i Plàstica premiats:

 
Mónica Pérez 1r ESO:







 Laura Sánchez 3r ESO:





 

Ivan Guerrero 2n BATX:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada