21 de desembre del 2009

LA TEORIA DE "LA CRISI NINJA"

Jonathan Saura. 2n de Batxillerat

Per explicar d’una manera senzilla i col·loquial l’origen de la crisi que afecta a tot el planeta, existeix una teoria anomenada Teoria de la crisi ninja, l’autor de la qual és l’il·lustre escriptor i professor Leopoldo Abadía.

Començant pel principi, NINJA són les sigles de “No Income” (sense ingressos), “No Job” (sense treball) i “No Assets” (sense propietats), i fan referència a totes aquelles persones que compleixen aquestes tres condicions. Aquesta teoria va tenir el seu origen als Estats Units, on van baixar molt els interessos dels bancs, que necessitaven fer negoci, i van haver de cercar persones a les quals concedir hipoteques. Aquestes persones són els anomenats ninjes.


Els bancs concedeixen crèdits hipotecaris als ninjes, superiors als que aquests necessiten per comprar habitatges, pujant-los una mica els interessos. Això ho fan confiant que el mercat immobiliari continuarà pujant, i per tant, quan els ninjes no puguin pagar l’habitatge, recuperar-lo i vendre’l més car del que era abans de vendre’l al ninja.

Un cop s’acaba el capital guanyat amb aquests moviments, els bancs han d’anar a cercar-ne més negociant amb bancs d’arreu del món, i els vénen les hipoteques més miserables en  paquets econòmics; porqueria que els bancs internacionals reben de bon grat sota el nom de Mortgage Backed Securities (MBS). En aquest joc, hi ha dos bancs americans en especial,  Freddie Mac i Fanny May, els quals han estat escampant porqueria arreu del món per valor d’ aproximadament 5’3 milions de dòlars, originant així la creixent crisi que s’establí a partir del 2008 per tot el món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada